KAYDOL

Ücretsiz kaydolun ve
dönüşümü başlatın!

OTURUM AÇ

Giriş yapın ve
dönüşümü başlatın!

Parolanızı mı unuttunuz?

Girişimcilik Türleri Nelerdir?

Girişimcilik faaliyetleri kapsamında girişimciler birçok alanda değer yaratan çalışmalara imza atmakta ve girişimcilik bu farklı alanlara göre araştırmacılar tarafından sınıflandırılmaktadır. Girişimcilik genel anlamı ile girişimcilerin bir iş fikrini gerçekleştirerek değer yaratmak için gerekli olan emek ve zamanın harcaması ile birlikte finansal ve sosyal riskleri üstlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Girişimcilerin değer yaratmak için odaklandığı alanın çeşitlerine ve girişimcinin gösterdiği özelliklere göre sınıflandırılan girişimcilik türleri arasında en çok kadın teknolojik girişimcilik, sosyal girişimcilik, kurumiçi girişimcilik (iç girişimcilik / kurumsal girişimcilik) ve kadın girişimciliği gelmektedir.

 

Teknolojik Girişimcilik Nedir?

Günümüzün en çok ses getiren girişimcilik türlerinin başında gelen teknolojik girişimcilik, girişimcilerin teknolojik gelişmelerden yararlanarak gerçekleştirdiği girişimcilik faaliyetlerini kapsamaktadır. Bir anlamda teknolojik girişimcilik ile girişimciler, pazara ürün veya hizmet sunma sürecince bilimsel ve teknolojik gelişmeleri bir araç olarak kullanmakta ve teknolojik gelişmelerin etkisi ile değer yaratmaktadır. Pazarın ihtiyacı olan yenilikçi ürün, hizmet ya da iş yapış biçimlerini teknoloji destekli olarak geliştiren ve sunan teknoloji girişimcileri, tıpkı geleneksel girişimciler gibi gerçekleştirmek istediği yenilik için risk alarak emek ve zaman harcar. Teknolojik girişimcilikte bilimsel ve teknolojik gelişmeler bir ürünün ya da hizmetin geliştirilmesi ya da bir sürecin / iş yapış şeklinin iyileştirilmesi için kullanılabilir. Bu yönüyle teknolojik girişimciliğin bazen yeni teknolojik gelişmeleri doğurması ya da mevcut teknolojik gelişmelerin bir ürün, hizmet ve süreçteki iyileştirme için kullanılması anlamı taşıdığı ifade edilebilir.

Özellikle son yıllarda öne çıkan derin teknoloji girişimleri, bu girişimcilik türüne olan ilgiyi artırmıştır. Teknoloji girişimciliğini desteklemek için yürütülen kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları ile Türkiye’den de birçok başarılı teknoloji girişimi ortaya çıkmıştır. TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teknoloji girişimcilerine verdiği desteklerin yanı sıra özel sektörün teknoloji girişimcilerine yönelik kurguladığı destek mekanizmaları, kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları ülkemizin yeni ve fark yaratacak teknoloji girişimleri çıkartmasında etkili olmaktadır.